Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ogórki słodko-kwaśne z migdałami


23.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki ogórki sałatkowe
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka papryka chili
  • 1 łyżka  octu sherry
  • 2 łyżki  kaparów (ze słoika)
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  świeżo posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ogórki osuszyć i opłukać. Następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pokrojone ogórki 4 minuty na jasny brąz. Zmniejszyć ogień, obrać czosnek i wycisnąć na patelnię z ogórkami.
  3. Paprykę chili oczyścić, opłukać i przekroić na pół, usunąć ogonek i nasiona, pokroić chili w drobną kostkę i dodać na patelnię do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać i dalej dusić przez 3 minuty.
  4. Wlać ocet, dodać osączone kapary, 2 łyżki wody i cukier.
  5. Posiekane migdały uprażyć na patelni na złoty brąz, bez użycia tłuszczu, cały czas mieszając. Połączyć z resztą składników i wymieszać.
  6. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, następnie dusić pod przykryciem 5 minut. Ogórki posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE