Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Panierowane brokuły


01.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 300 ml  oleju
  • 500 g  brokułów
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  mąki kukurydzianej
  • 200 g  śmietany 18%
  • sól
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki mielonej
  • 100 g  bułki tartej
  • 80 g  tartego chrzanu
  • 80 ml  czerwonego wina
  • 2 sztuki goździki
  • 200 g  śliwek
  • 80 g  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Miód skarmelizuj na patelni, a następnie dodaj do niego owoce, wino i goździki. Chwilę podgrzewaj, ciągle mieszając. Dodaj chrzan, dopraw solą i zmiksuj.
  2. Bułkę tartą wymieszaj ze słodką papryką. Brokuły opłucz, podziel na różyczki i sparz osolonym wrzątkiem. Odsącz.
  3. Jajko wymieszaj ze śmietaną i szczyptą soli. Brokuły kolejno obtaczaj z mące, mieszance jajecznej i panierce z bułki tartej z papryką. Tak przygotowane warzywa smaż w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni. Odsącz na ręczniku papierowym.
  4. Gotowe brokuły podawaj z sosem miodowo-śliwkowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE