Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Panierowane kuleczki na sałatce


30.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 10 dag  chudego twarogu
  • 10 dag  włoskiego serka ricotta
  • 1/3 szklanki  łuskanych włoskich orzechów
  • 2-3 sztuki gałązki bazylii
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 150 g  rukoli
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 pęczek  rzodkiewek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki  oliwy
  • 10 dag  szynki (najlepiej parmeńskiej) pokrojonej w cienkie plasterki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Twaróg utrzyj z serkiem ricotta. Masę przypraw solą i pieprzem. Orzechy zmiel w młynku do kawy albo bardzo drobno posiekaj. Bazylię opłucz, oderwij listki i drobniutko je posiekaj. Orzechy i bazylię przesyp na osobne talerze.
  2. Z masy serowej uformuj kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Połowę kulek obtocz w bazylii, a resztę w mielonych orzechach. Tak przygotowane kulki ułóż na deseczce i wstaw do lodówki.
  3. Rukolę i sałatę lodową opłucz i osusz. Marchewkę obierz, rzodkiewki oczyść. Sałatę lodową porwij na kawałeczki, marchewkę potnij w cienkie słupki, a rzodkiewki w plasterki. Sok wyciśnięty z cytryny utrzyj ze sporą szczyptą pieprzu i odrobiną soli. Stale ucierając, powoli wlej oliwę. Ubij na jednolity sos.
  4. Przygotowane warzywa i plasterki szynki ułóż na talerzach. Skrop przygotowanym sosem. Kuleczki serowe nabij na długie drewniane patyczki i ułóż na sałatce. Podawaj na przekąskę z kawałkami świeżej ciabatty albo grzankami przygotowanymi z bagietki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE