Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Panierowane rydze


13.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  rydzów,
  • 200 g  fety,
  • 1 szklanka  mąki,
  • 1 szklanka  bułki tartej,
  • 3-4 sztuki gruntowe ogórki,
  • 2 sztuki papryki,
  • 1 sztuka czerwona cebula.
  • 2 sztuki jajka,
  • 3 łyżki  masła,
  • 3 łyżki  oliwy,
  • 2 łyżki  octu z białego wina,
  • 2 łyżki  oleju,
  • 1 łyżka  soli,
  • 1 łyżeczka  nasion z gorczycy,
  • 1 łyżeczka  oregano,
  • 2 sztuki ziarna zioła angielskiego,
  • liść laurowy,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Rydze opłukać i usunąć nóżki. Zagotować wodę z solą, zielem, gorczycą i liściem laurowym. Wrzucić grzyby na kilkanaście sekund. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Dokładnie osuszyć.
  2. Jajka roztrzepać. Mąkę i bułkę przesypać na osobne talerze. Rydze panierować w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na maśle połączonym z olejem na niewielkim ogniu.
  3. Usmażone rydze osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na blachę i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
  4. W tym samym czasie można przygotować sałatkę: umyć i pokroić papryki, ogórki i cebulę. Dodać do nich pokruszoną fetę. Wymieszać i polać sosem z octu i oliwy. Posypać oregano i pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karolinago

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE