Dzisiaj jest: Czwartek, 21.03.2019 Imieniny: Benedykta i Lubomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Paszteciki z pieczarkami i serem


27.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  pieczarek
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 40 g  masła
  • 170 g  sera żółtego
  • 120 g  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka  musztardy kremskiej
  • 800 g  ciasta francuskiego
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmaż czosnek i pieczarki. Duś mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Następnie zdejmij z ognia. Do składników dodaj paprykę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z sera żółtego odłóż 50 g, a resztę połącz ze śmietaną i musztardą.
  3. Ciasto francuskie rozwałkuj i wykrajaj z niego szklanką 24 kółka o średnicy ok. 10 cm. Na połowie krążków rozsmaruj masę serową, zostawiając przy brzegach ok. 1 cm miejsca. Następnie wyłóż nadzienie grzybowo-paprykowe. Całość posyp połową odłożonego sera.
  4. Brzegi posmaruj połową rozkłóconego jajka. Krążki z farszem przykryj pozostałymi kółkami ciasta, starannie dociskając widelcem brzegi. Wierzch posmaruj resztą jajka oraz posyp pozostałym serem.
  5. Tak przygotowane paszteciki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE