Dzisiaj jest: Czwartek, 21.03.2019 Imieniny: Benedykta i Lubomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Pesto fresco po hiszpańsku


27.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 125 sztuk orzeszków pinii
  • 50 sztuk twardego sera żółtego
  • 2-3 łyżki  oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżeczka  grubej soli morskiej
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 pęczek  bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Orzeszki zrumienić na teflonowej patelni na złotobrązowy kolor, cały czas mieszając. Zdjąć z patelni, kilka odłożyć do dekoracji, resztę ostudzić i wsypać do żeliwnego moździerza (nie rozdrabniać urządzeniem elektrycznym). Roztłuc.
  2. Ser zetrzeć, dodać orzeszki pinii i mieszać. Stopniowo dodawać oliwę i sól. Dorzucić obrany i wyciśnięty czosnek. Całość utrzeć na puszystą masę.
  3. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Pokroić w cienkie paski, dodać do pesto i wymieszać.
  4. Małe kromki chleba posmarować pesto i udekorować orzeszkami pinii.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE