Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 12 sztuk pieczarek średniej wielkości
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 łyżka koniaku
- 4 łyżki panierki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200oC. Pieczarki oczyścić szczotką, ukręcic ogonki i drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem cytrynowym, aby nie zbrązowiały.
- Czosnek obrać o drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 30 g masła i podsmażyć czosnek. Dodać posiekane ogonki grzybów i smażyć 5 minut cały czas mieszając.
- Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać koniak, panierkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić pikantnie solą i pieprzem.
- Napełnić pieczarki farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Resztę masła w postaci wpłatków ułożyć na wierzchu.
- Zapiekać pieczarki około 12 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku na złoty brąz.
Źródło przepisu: książka kucharska