Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczarki faszerowane czosnkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk pieczarek średniej wielkości
  • 2 łyżki  soku cytrynowego
  • 4 ząbki  czosnku
  • 40 g  masła
  • 1 łyżka  koniaku
  • 4 łyżki  panierki
  • 4 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200oC. Pieczarki oczyścić szczotką, ukręcic ogonki i drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem cytrynowym, aby nie zbrązowiały.
  2. Czosnek obrać o drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 30 g masła i podsmażyć czosnek. Dodać posiekane ogonki grzybów i smażyć 5 minut cały czas mieszając.
  3. Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać koniak, panierkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić pikantnie solą i pieprzem.
  4. Napełnić pieczarki farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Resztę masła w postaci wpłatków ułożyć na wierzchu.
  5. Zapiekać pieczarki około 12 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku na złoty brąz.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE