Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki limonki
- 1 sztuka pepperoni
- 3 ząbki czosnku
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1/3 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 16 sztuk dużych płaskich pieczarek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Limonkę umyć i osuszyć, zdjąć skórę i wycisnąć. Pepperoni oczyścić, opłukać, przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i gniazdo nasienne, miąższ drobno posiekać.
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Skórę limonki, sok, pepperoni, czosnek i oliwę wymieszać w misce. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, drobno pokroić i dodać. Wszystkie składniki wymieszać, posypać solą i pierzem i odstawić.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 225oC. Pieczarki opłukać i ułożyć na blasze do grillowania. Grillować w nagrzanym wcześniej piekarniku około 4 minut, aż puszczą sok.
- Pieczarki odwrócić i grillować następne 4 minuty. Przełożyć do nagrzanej wcześniej miski i podawać z dressingiem. Ostudzić pieczarki i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska