Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rożki z mango i krewetkami


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk dużych krewetek
  • 10 dag  makaronu ryżowego
  • 3 łyżki  octu ryżowego
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 8 sztuk płatów papieru ryżowego
  • 48 sztuk świeżych listków kolendry
  • 48 sztuk świeżych listków mięty
  • 1 sztuka ogórek (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę)
  • szczypiorek z 3 cebulek dymek
  • 2 sztuki dojrzałe owoce mango (obrane i pokrojone w słomkę)
    Sos
  • 3 łyżki  sosu rybnego
  • 3 łyżki  świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżki  wody
  • 2.5 łyżeczki  brązowego cukru

Sposób przyrządzania:

    Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę i cukier. Następnie odstaw sos i przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz i osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę i lekko rozpłaszcz dłonią. Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron i wymieszaj. Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik i osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE