Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bakłażany
- 1 sztuka cebula dymka
- kawałek papryczki chili (1 cm)
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 150 g fety
- 100 g bryndzy
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka octu winnego
- listki tymianku
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Posól i odstaw, by straciły goryczkę. Obmyj, osusz i smaż je z obu stron na odrobinie oliwy po 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przestudź.
- Papryczkę i dymkę razem ze szczypiorem drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Fetę i bryndzę rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną dymkę, chili, czosnek, 1 łyżkę posiekanej bazylii i cukier.
- Na każdym plastrze bakłażana ułóż porcję nadzienia i zwiń go w rulonik.
- Następnie ułóż gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą, octem winnym, posyp listkami świeżego tymianku oraz pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.