Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 800 g bakłażanów
- 1/8 l oliwy z oliwek (+ 1 łyżka)
- sól
- pieprz
- 100 g orzeszków pinii
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 400 g sera fety
- 2 sztuki żółtka
- 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
- 600 g mięsistych pomidorów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyć i pokroić na plasterki grubości ok. 1/2 cm. Na patelnię wlać 1/8 l oliwy i na dużym ogniu krótko podsmażyć bakłażany z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, doprawić solą i pieprzem.
- Połowę orzeszków pinii bardzo drobno posiekać i wymieszać z całymi pestkami. Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać i razem z orzeszkami zeszklić na łyżce oliwy. Całość zdjąć z ognia.
- Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Ser dokładnie rozgnieść i razem z żółtkami, cebulą oraz połową natki domieszać do pinii. Całość doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim.
- Piekarnik rogrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Bakłażany posmarować mieszanką, zrolować i włożyć do żaroodpornej formy. Pomidory umyć, wypestkować i grubo posiekać, usuwając przy tym szypułki. Bakłażany posypać pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Przed podaniem posypać resztą natki.