Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Roladki z bakłażanów


12.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  bakłażanów
  • 1/8 l  oliwy z oliwek (+ 1 łyżka)
  • sól
  • pieprz
  • 100 g  orzeszków pinii
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  natki
  • 400 g  sera fety
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szczypta  pieprzu kajeńskiego
  • 600 g  mięsistych pomidorów

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyć i pokroić na plasterki grubości ok. 1/2 cm. Na patelnię wlać 1/8 l oliwy i na dużym ogniu krótko podsmażyć bakłażany z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, doprawić solą i pieprzem.
  2. Połowę orzeszków pinii bardzo drobno posiekać i wymieszać z całymi pestkami. Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać i razem z orzeszkami zeszklić na łyżce oliwy. Całość zdjąć z ognia.
  3. Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Ser dokładnie rozgnieść i razem z żółtkami, cebulą oraz połową natki domieszać do pinii. Całość doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim.
  4. Piekarnik rogrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Bakłażany posmarować mieszanką, zrolować i włożyć do żaroodpornej formy. Pomidory umyć, wypestkować i grubo posiekać, usuwając przy tym szypułki. Bakłażany posypać pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Przed podaniem posypać resztą natki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE