Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Roladki z bakłażanów


12.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  bakłażanów
  • 1/8 l  oliwy z oliwek (+ 1 łyżka)
  • sól
  • pieprz
  • 100 g  orzeszków pinii
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  natki
  • 400 g  sera fety
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szczypta  pieprzu kajeńskiego
  • 600 g  mięsistych pomidorów

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyć i pokroić na plasterki grubości ok. 1/2 cm. Na patelnię wlać 1/8 l oliwy i na dużym ogniu krótko podsmażyć bakłażany z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, doprawić solą i pieprzem.
  2. Połowę orzeszków pinii bardzo drobno posiekać i wymieszać z całymi pestkami. Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać i razem z orzeszkami zeszklić na łyżce oliwy. Całość zdjąć z ognia.
  3. Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Ser dokładnie rozgnieść i razem z żółtkami, cebulą oraz połową natki domieszać do pinii. Całość doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim.
  4. Piekarnik rogrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Bakłażany posmarować mieszanką, zrolować i włożyć do żaroodpornej formy. Pomidory umyć, wypestkować i grubo posiekać, usuwając przy tym szypułki. Bakłażany posypać pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Przed podaniem posypać resztą natki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE