Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cukinia
- 4 sztuki jajka
- 10 dag szynki w plasterkach
- 1 sztuka dymka ze szczypiorkiem
- 1 sztuka gruby plasterek świeżego imbiru
- 4 sztuki czubate łyżki gęstego majonezu
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka sosu worcester
- do dekoracji: szczypiorek, grubo mielony kolorowy pieprz, rzeżucha, cząstki jajek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, odcedź. Przestudź i obierz ze skorupki.
- Cukinię umyj i razem ze skórką pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Włóż je do wrzątku na 1-2 minuty, aby stały się miękkie. W tym czasie oczyść dymkę, potnij ją na kostkę. Jajka posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj. Plastry szynki potnij w paski o szerokości plastrów cukinii. Wymieszaj jajka, dymkę, majonez i imbir. Przypraw solą, pieprzem oraz sosem worcester.
- Źdźbła szczypiorku włóż na 1-2 minuty do wrzątku, wyjmij i natychmiast schłodź, polewając zimną wodą. Plastry cukinii wytrzyj, przykryj szynką. Rozłóż po porcji sałatki z jajek. Zwiń. Roladki obwiąż szczypiorkiem. Udekoruj rzeżuchą i jajkami. Postp kolorowym pieprzem.