Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 kg środkowej części całego świeżego łososia
- 3 łyżeczki zieren białego pieprzu
- 15 dag soli
- 10 dag cukru
- 2 pęczki koperku
- Na krem serowy
- 1 kg tłustego twarogu
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- sok z jednej cytryny
- sól
- biały pieprz
- liście sałaty i plasterki cytryny do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wykrój dwa filety z łososia (ze skórą), usuń wszystkie ości. Ziarna pieprzu utłucz w moździerzu. Wymieszaj z solą oraz cukrem. Koperek opłucz, posiekaj. Mieszankę przypraw oraz posiekany koperek podziel na trzy części.
- Na dno dość wysokiego szklanego albo ceramicznego naczynia wsyp 1/3 przypraw i 1/3 koperku. Ułóż na nich jeden filet z łososia (Skórką do dołu). Posyp kolejną częścią przypraw i koperku. Połóż drugi filet (skórką do góry). Posyp równomiernie ostatnią częścią przypraw i koperku. Przykryj naczynie folią, włóż do lodówki na ok 2 doby. W czasie marynowania odwróć rybę 2 razy, żeby cały łosoś przeszedł marynatą.
- Gotowego łososia dokładnie oczyść z przypraw i pokrój w cieniutkie plastry, usuwając przy tym skórę. Twaróg zmiel i utrzyj ze śmietaną. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ser wymieszaj z dymkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry łososia posmaruj kremem serowym. Zwiń. Roladki ułóż na talerzu przybranym sałatą. Przed podaniem roladki udekoruj plasterkami cytryny.