Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Roladki z marynowanym łososiem


14.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 kg  środkowej części całego świeżego łososia
  • 3 łyżeczki  zieren białego pieprzu
  • 15 dag  soli
  • 10 dag  cukru
  • 2 pęczki  koperku
    Na krem serowy
  • 1 kg  tłustego twarogu
  • 1 szklanka  gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek  dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki  startej skórki cytrynowej
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • liście sałaty i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Wykrój dwa filety z łososia (ze skórą), usuń wszystkie ości. Ziarna pieprzu utłucz w moździerzu. Wymieszaj z solą oraz cukrem. Koperek opłucz, posiekaj. Mieszankę przypraw oraz posiekany koperek podziel na trzy części.
  2. Na dno dość wysokiego szklanego albo ceramicznego naczynia wsyp 1/3 przypraw i 1/3 koperku. Ułóż na nich jeden filet z łososia (Skórką do dołu). Posyp kolejną częścią przypraw i koperku. Połóż drugi filet (skórką do góry). Posyp równomiernie ostatnią częścią przypraw i koperku. Przykryj naczynie folią, włóż do lodówki na ok 2 doby. W czasie marynowania odwróć rybę 2 razy, żeby cały łosoś przeszedł marynatą.
  3. Gotowego łososia dokładnie oczyść z przypraw i pokrój w cieniutkie plastry, usuwając przy tym skórę. Twaróg zmiel i utrzyj ze śmietaną. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ser wymieszaj z dymkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry łososia posmaruj kremem serowym. Zwiń. Roladki ułóż na talerzu przybranym sałatą. Przed podaniem roladki udekoruj plasterkami cytryny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE