Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Ryż z trawą cytrynową


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 łyżki  oleju
  • 2/3 szklanki  posiekanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki  mielonej kurkumy
  • 1 szklanka  ryżu długoziarnistego
  • 1.75 szklanek  wody
  • 2 sztuki łodygi trawy cytrynowej pokrojone na kawałki o długości 4-5 cm
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka duża posiekana dymka

Sposób przyrządzania:

    Rozgrzej 1,5 łyżki oleju w rondlu o grubych ściankach. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę, smaż 5 minut, stale mieszając. Połącz z ryżem, dodaj wodę, trawę cytrynową i sól, zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Gotowanie trwa około 18 minut. Zdejmij z ognia, nie odkrywaj jeszcze przez 10 minut, aby ryż "doszedł". Wyjmij z ryżu trawę cytrynową. W szerokim rondlu rozgrzej resztę oleju, wrzuć dymkę i smaż minutę. Wymieszaj z ryżem, przypraw do smaku solą.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE