Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Salsa czosnkowa z oliwkami i kaparami


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  czosnku
  • sól
  • 30 sztuk zielonych oliwek
  • 100 sztuk kaparów ze słoika
  • około 500ml oliwy tłoczonej na zimno
  • 4 sztuki żółtka
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • trochę soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i zmiksować z odrobiną soli. Oliwki wydrylować i dodać do czosnku, następnie dodać odsączone kapary.
  2. Wszystko zmiksować z taką ilością oliwy, aby masa miała kremową konsystencję.
  3. Dodać żółtka i zmiksować na wysokich obrotach, aż masa dobrze się zwiąże. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny.
  4. Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Salsa najlepiej smakuje z grillowanymi szaszłykami z mięsa albo ryby lub z pokrojonymi w podłużne kawałki warzywami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE