Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Salsa czosnkowa z oliwkami i kaparami


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  czosnku
  • sól
  • 30 sztuk zielonych oliwek
  • 100 sztuk kaparów ze słoika
  • około 500ml oliwy tłoczonej na zimno
  • 4 sztuki żółtka
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • trochę soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i zmiksować z odrobiną soli. Oliwki wydrylować i dodać do czosnku, następnie dodać odsączone kapary.
  2. Wszystko zmiksować z taką ilością oliwy, aby masa miała kremową konsystencję.
  3. Dodać żółtka i zmiksować na wysokich obrotach, aż masa dobrze się zwiąże. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny.
  4. Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Salsa najlepiej smakuje z grillowanymi szaszłykami z mięsa albo ryby lub z pokrojonymi w podłużne kawałki warzywami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE