Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 główki czosnku
- sól
- 30 sztuk zielonych oliwek
- 100 sztuk kaparów ze słoika
- około 500ml oliwy tłoczonej na zimno
- 4 sztuki żółtka
- czarny pieprz świeżo zmielony
- trochę soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek podzielić na ząbki, obrać i zmiksować z odrobiną soli. Oliwki wydrylować i dodać do czosnku, następnie dodać odsączone kapary.
- Wszystko zmiksować z taką ilością oliwy, aby masa miała kremową konsystencję.
- Dodać żółtka i zmiksować na wysokich obrotach, aż masa dobrze się zwiąże. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny.
- Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Salsa najlepiej smakuje z grillowanymi szaszłykami z mięsa albo ryby lub z pokrojonymi w podłużne kawałki warzywami.
Źródło przepisu: książka kucharska