Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 sztuk twardego żółtego sera
- 200 sztuk zielonych oliwek
- 2 sztuki małe cebule
- 8 ząbków czosnku
- 14 łyżek oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser pokroić na kawałki wielkości kęsa. Z oliwek usunąć pestki i przekroić na pół. Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, wycisnąć na wierzch czosnek. Dodać oliwę i wszystko wymieszać.
- Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i dodać do sera. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przed podaniem marynować 2 godziny pod przykryciem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Źródło przepisu: książka kucharska