Dzisiaj jest: Czwartek, 24.01.2019 Imieniny: Felicji i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Śledzie w miodowej zalewie


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk filetów śledziowych niesolonych
  • 2 szklanki  mleka
  • 2-3 sztuki cebule
  • 5 dag  suszonych śliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 1/3 szklanki  miodu (najlepiej płynnego)
  • 1/2 szklanki  sparzonych orzechów włoskich
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Filety śledziowe opłucz, zalej mlekiem i odstaw na 12 godzin.
  2. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do cebuli śliwki i smaż przez chwilę na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty. Pod koniec duszenia dodaj miód i orzechy.
  3. Śledzie wyjmij z mleka, opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Włóż je do zalewy miodowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  4. Gotowe śledzie ułóż na półmisku i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE