Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 opakowanie (375 g) ciasta francuskiego
- 400 g mrożonego szpinaku w liściach
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 sztuka żółtko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem do momentu, aż odparuje płyn, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie rozwiń, wyłóż na nie farsz szpinakowy, a na wierzchu ułóż plastry łososia. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu, tworząc roladę. Krawędź ciasta posmaruj rozkłóconym żółtkiem, by się dobrze skleiło.
- Tak przygotowaną roladę pokrój na plastry o grubości 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej plastry rolady. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!