Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Ślimaki po hiszpańsku


31.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  gotowanych winniczków
  • 125 g  szynki
  • 4 sztuki pomidory
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka suszona papryka chili
  • sól
  • 1 łyżka  słodkiej papryki w proszku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • 1 szczypta  szafranu
  • 75 g  siekanych migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Ślimaki odsączyć. Szynkę pokroić w wąskie paski. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasady ogonków oraz pestki i drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy, pokruszone chili oraz pomidory i dusić wszystko 20 minut.
  3. Pomidory doprawić do smaku solą, papryką w proszku, dodać szynkę i dusić jeszcze 5 minut.
  4. Dodać ślimaki, migdały oraz szafran i dusić następne 10 minut na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, posypać siekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE