Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Słodko kwaśna galaretka


26.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 osób


Składniki

  • 7 sztuk jajek
  • 14 sztuk plasterków szynki
  • 1 sztuka puszka zielonego groszku
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 łyżki  orzechów ziemnych niesolonych
  • 3 sztuki obrane mandarynki
  • 3 sztuki kawałki papryki konserwowej
  • 2 sztuki ogórki konserwowe
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 7 łyżeczek  żelatyny
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo, następnie odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Jajka odłóż tak, aby całkowicie wystygły. Potem potnij je na połówki.
  2. Groszek i kukurydzę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Żelatynę zalej połową zimnego bulionu. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie połącz z resztą bulionu i wystudź.
  3. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm posmaruj tłuszczem. Na spód nalej odrobinę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na to osączony groszek, zalej go niewielką ilością tężejącej galarety. Ponownie odstaw do zastygnięcia.
  4. Kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami, połowę wysyp na groszek. Plasterki szynki zwiń, formując różę, w każdą wetknij połówkę jajka. Ułóż je wokół brzegów tortownicy. Pomiędzy "róże" i na środek wsyp resztę kukurydzy z bakaliami. Na tym ułóż cząstki mandarynek. Paprykę konserwową oraz ogórki potnij w cienkie paski. Ułóż na wierzchu. Zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny, by przystawka dobrze stężała.
Smacznego



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE