Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Śmietankowy specjał z warzywami


16.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2/3 sztuki szkalnki śmietany 30%
  • 15 dag  mielonego twarogu
  • kilka gałązek różnych ziół: natki, koperku, szczypiorka
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1/2 sztuki ogórka
  • 2-3 łyżki  zielonego groszku z puszki
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • do dekoracki: gałązki koperku, paseczki skórki cytrynowej, 4 niewielkie palsterki wędzonego łososia oraz gotowane lub marynowane ze słoika zielone szparagi

Sposób przyrządzania:

  1. Gałążki natki, koperku i szczypiorku opłucz i osusz. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Ogórek obierz i też drobno potnij. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 10 minut, a kiedy spęcznieje, mieszając, rozpuść ją w 1/5 szklanki wrzącej wody. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z twarogiem.
  2. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z twarogiem. Masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj posiekane zioła, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę serową przełóż do 4 formek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Przed podaniem formenki z serkiem ziołowym na chwilę zanurz we wrzątku. Przekąski ostrożnie wyjmij i ustaw na talerzu.
  4. Na wierzchu każdego torcika ułóż fantazyjnie zwinięty plasterek łososia, kawałek gałązki koperku. Obłóż zielonymi szparagami i na koniec posyp cienutkimi paseczkami skórki cytrynowej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE