Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Świąteczne gniazdka na bakaliowej pierzynce


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 60 dag  suchego maku
  • 40 dag  grubego makaronu wstążki
  • 40 dag  bakalii (orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek, oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze)
  • 6 łyżek  zrumienionych płatków migdałowych
  • 15 dag  masła
  • 2/3 szklanki  miodu
  • 2/3 szklanki  mleka
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 sztuka aromat migdałowy
  • cukier do smaku
  • orzechy włoskie i żurawina do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mak opłucz na sitku, dobrze odsącz i wrzuć do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut, po czym zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Kiedy mak już wystygnie, odsącz go na sicie i trzykrotnie zmiel.
  2. Zmielony mak wsyp do garnka, dodaj rozdrobnione bakalie i płatki migdałowe. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy i aromat migdałowy.
  3. Gotuj masę na dużym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż miód i masło się rozpuszczą. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowaną masę makową dosłodź do smaku, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
  4. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
  5. Na talerz wyłóż masę makową. Na niej ułóż makaron zawinięty w gniazdka. Danie udekoruj orzechami i żurawiną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE