Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Świąteczne gniazdka na bakaliowej pierzynce


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 60 dag  suchego maku
  • 40 dag  grubego makaronu wstążki
  • 40 dag  bakalii (orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek, oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze)
  • 6 łyżek  zrumienionych płatków migdałowych
  • 15 dag  masła
  • 2/3 szklanki  miodu
  • 2/3 szklanki  mleka
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 sztuka aromat migdałowy
  • cukier do smaku
  • orzechy włoskie i żurawina do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mak opłucz na sitku, dobrze odsącz i wrzuć do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut, po czym zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Kiedy mak już wystygnie, odsącz go na sicie i trzykrotnie zmiel.
  2. Zmielony mak wsyp do garnka, dodaj rozdrobnione bakalie i płatki migdałowe. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy i aromat migdałowy.
  3. Gotuj masę na dużym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż miód i masło się rozpuszczą. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowaną masę makową dosłodź do smaku, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
  4. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
  5. Na talerz wyłóż masę makową. Na niej ułóż makaron zawinięty w gniazdka. Danie udekoruj orzechami i żurawiną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE