Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tajskie pierożki z sosem z kolendry


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Nadzienie
  • 1/4 szklanki  posiekanych dymek
  • 50 dag  mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki  startego imbiru
  • 1 sztuka posiekana czerwona papryka
  • 2/3 szklanki  poszatkowanej kapusty
  • 1 sztuka zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki  oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  posiekanej świeżej kolendry
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • 60 sztuk placków na won tony
  • mąka kukurydziana
  • 2 łyżki  oleju
    Sos
  • 1 łyżka  sosu rybnego
  • 3 łyżki  soku z limonki
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżeczki  startego imbiru
  • po 1 łyżce posiekanych listków mięty i kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Wymieszaj w misce składniki nadzienia, przypraw i wstaw na noc do lodówki. Na każdy płat ciasta nakładaj po czubatej łyżce nadzienia. Zwilż wodą brzegi won tonów, zaciśnij je ponad nadzieniem, tak aby powstały sakiewki. Pierożki układaj na pergaminie oprószonym mąką kukurydzianą. Wymieszaj w misce składniki sosu, przypraw do smaku solą i pieprzem. W szerokim rondlu porcjami rozgrzewaj olej, wkładaj pierogi płaską stroną do dołu i smaż je około minuty. Gdy zrobią się złote, wlej trochę wody i przykryj rondel. W ten sposób pierogi ugotują się w parze (3 minuty na średnim ogniu). Podawaj z sosem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE