Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tajskie pierożki z sosem z kolendry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Nadzienie
  • 1/4 szklanki  posiekanych dymek
  • 50 dag  mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki  startego imbiru
  • 1 sztuka posiekana czerwona papryka
  • 2/3 szklanki  poszatkowanej kapusty
  • 1 sztuka zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki  oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  posiekanej świeżej kolendry
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • 60 sztuk placków na won tony
  • mąka kukurydziana
  • 2 łyżki  oleju
    Sos
  • 1 łyżka  sosu rybnego
  • 3 łyżki  soku z limonki
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżeczki  startego imbiru
  • po 1 łyżce posiekanych listków mięty i kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Wymieszaj w misce składniki nadzienia, przypraw i wstaw na noc do lodówki. Na każdy płat ciasta nakładaj po czubatej łyżce nadzienia. Zwilż wodą brzegi won tonów, zaciśnij je ponad nadzieniem, tak aby powstały sakiewki. Pierożki układaj na pergaminie oprószonym mąką kukurydzianą. Wymieszaj w misce składniki sosu, przypraw do smaku solą i pieprzem. W szerokim rondlu porcjami rozgrzewaj olej, wkładaj pierogi płaską stroną do dołu i smaż je około minuty. Gdy zrobią się złote, wlej trochę wody i przykryj rondel. W ten sposób pierogi ugotują się w parze (3 minuty na średnim ogniu). Podawaj z sosem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE