Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta francuska z porami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 18 dag  masła lub margaryny
  • 1 łyżka  oliwy
  • 3-4 sztuki dorodne pory (z długą białą częścią)
  • 15-20 dag  średnio tłustego wędzonego boczku lub 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki  maggi
  • 10 dag  rokpola lub innego pikantnego sera
  • 1.5 szklanek  śmietany 18%
  • 2 sztuki jajka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem jak na kruszonkę. Dodaj 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. Wlej do rondla tłuszcz wytopiony z boczku lub oliwę, wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 12-15 minut, aż się zeszklą. Po 8-10 minutach odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek lub przyprawę do zup, wymieszaj, przypraw. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę. Śmietanę wlej do miski, wbij jajka, dodaj 2 łyżki soli, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę. Wyłóż na ciasto uduszone pory i pokryj polewą. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (200°C). Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze ok. 25 minut. Jeśli wierzch placka zrumieni się za wcześnie, przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem.Tartę podawaj na ciepło.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE