Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tarta francuska z porami


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 18 dag  masła lub margaryny
  • 1 łyżka  oliwy
  • 3-4 sztuki dorodne pory (z długą białą częścią)
  • 15-20 dag  średnio tłustego wędzonego boczku lub 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki  maggi
  • 10 dag  rokpola lub innego pikantnego sera
  • 1.5 szklanek  śmietany 18%
  • 2 sztuki jajka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem jak na kruszonkę. Dodaj 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. Wlej do rondla tłuszcz wytopiony z boczku lub oliwę, wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 12-15 minut, aż się zeszklą. Po 8-10 minutach odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek lub przyprawę do zup, wymieszaj, przypraw. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę. Śmietanę wlej do miski, wbij jajka, dodaj 2 łyżki soli, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę. Wyłóż na ciasto uduszone pory i pokryj polewą. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (200°C). Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze ok. 25 minut. Jeśli wierzch placka zrumieni się za wcześnie, przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem.Tartę podawaj na ciepło.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE