Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tarta z grzybami


14.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 300 g  mąki,
  • 200 g  grzybów: podgrzybków, borowików, najlepiej samych kapeluszy,
  • 200 g  koziego sera pleśniowego,
  • 70 g  zimnego masła,
  • 2 sztuki czerwone cebule,
  • garść rukoli,
  • 1 sztuka jajko,
  • 2 łyżki  octu z białego wina,
  • 3 łyżki  oleju,
  • 3 łyżeczki  brązowego cukru,
  • 3 sztuki gałązki tymianku,
  • zimna woda,
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Masło posiekać, dodać mąkę i trochę soli. Zagnieść kruszonkę. Wbić jajko i dolać wody tak, żeby uzyskać jednolite, zwarte ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić 20 minut.
  2. Cebulę pociąć w piórka i podsmażyć z tymiankiem na łyżce oleju. Dodać cukier i ocet. Po 2 minutach zdjąć z palnika.
  3. Oczyszczone grzyby podsmażyć na pozostałym oleju. Osuszyć je na papierowym ręczniku. Ser pokroić na plastry.
  4. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wylep nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć fasolą. Piec 10 minut. Wyjąć i usunąć fasolę.
  5. Na podpieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę, kawałki sera i grzyby. Piec 20 minut. Przed podaniem posypać pieprzem i listkami rukoli.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE