Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarteletki serowo - cebulowe


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 20 dag  mąki
  • 10 dag  masła
  • 3 łyżki  zimnej wody
  • 1 sztuka płaska łyżeczka od kawy soli
  • olej do wysmarowania formy
    Farsz
  • 12 dag  sera roquefort lub rokpol
  • 40 dag  cebuli
  • 200 ml  gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 4 dag  sklarowanego masła
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

    Mąkę mieszamy na stolnicy z solą. Dodajemy zimne posiekane masło. Szybko zagniatamy ciasto dodając wodę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykrawamy 8-10 okrągłych placuszków, którymi wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki. Przykrywamy folią, obciążamy fasolą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy lekko na maśle doprawiając solą i pieprzem. Po schłodzeniu łączymy z rozgniecionym widelcem serem, śmietaną i roztrzepanymi jajkami. Doprawiamy masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem, i napełniamy nią podpieczone tar-teletki, które zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE