Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Toskańskie crostini


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 8 sztuk kromek chleba tostowego
  • 10 dag  mozzarelli
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 sztuki filety z sardeli
  • 2 łyżki  kaparów
  • 6 łyżek  oliwy
  • 1/4 łyżeczki  białego pieprzu
  • 3 łyżki  wydrylowanych czarnych oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Z każdej kromki odkrój skórkę i przekrój ją na pół.
  2. Mozzarellę odsącz z zalewy, osusz i pokrój w plastry. Czosnek obierz i 2 ząbki przeciśnij przez praskę.
  3. Filety z sardeli, kapary, 2 pokrojone ząbki czosnku i natkę utrzyj z 3 łyżkami oliwy na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem.
  4. Kromki posmaruj 3 łyżkami oliwy i opiecz w piekarniku w 250 st. C na złoty kolor.
  5. Jeszcze gorący chleb natrzyj pozostałym czosnkiem, posmaruj kremem z sardeli. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i czarne oliwki.
Smacznego!


Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE