Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 8 sztuk kromek chleba tostowego
- 10 dag mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 sztuki filety z sardeli
- 2 łyżki kaparów
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki wydrylowanych czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z każdej kromki odkrój skórkę i przekrój ją na pół.
- Mozzarellę odsącz z zalewy, osusz i pokrój w plastry. Czosnek obierz i 2 ząbki przeciśnij przez praskę.
- Filety z sardeli, kapary, 2 pokrojone ząbki czosnku i natkę utrzyj z 3 łyżkami oliwy na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem.
- Kromki posmaruj 3 łyżkami oliwy i opiecz w piekarniku w 250 st. C na złoty kolor.
- Jeszcze gorący chleb natrzyj pozostałym czosnkiem, posmaruj kremem z sardeli. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i czarne oliwki.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem