Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 8 sztuk kromek pieczywa tostowego
- 20 dag mozzarelli
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 8 plastrów wędzonej szynki
- 2 sztuki pomidory
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 8 sztuk listków bazylii
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.
- Kromki posmaruj masłem z obu stron, ułóż na żaroodpornym półmisku. Każdą posyp posiekanym czosnkiem, przykryj plasterkiem szynki, a potem plastrem pomidora posypanym solą i pieprzem. Na wierzch połóż plaster mozzarelli i oprósz gałką muszkatołową.
- Piecz 10 minut w 200 st. C. Przed podaniem udekoruj listkiem bazylii.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem