Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Winniczki po belgijsku


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4-5 sztuk filiżanek bulionu drobiowego
  • 2 sztuki posiekane cebule
  • 3 sztuki pokrojone marchewki
  • 2 sztuki drobno pokrojone łodygi selera
  • kilka łodyżek natki
  • 1 sztuka obrana i posiekana rzepa
  • 1/4 sztuki filiżanki masła
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 2 sztuki filiżanki ciemnego piwa
  • 36 sztuk winniczków (6 na osobę)
  • grubo mielony pieprz
  • świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji

Sposób przyrządzania:

    Do tej potrawy nadaje się nie tylko piwo belgijskie, ale także piwo karmelowe. Ważne jest, aby było ciemne i słodkawe. Do dużego garnka wlej 4 filiżanki wody, włóż cebulę, marchewki, seler, 2-3 gałązki natki i rzepę. Zagotuj, dodaj łyżkę masła, listek laurowy i 1/2 łyżeczki tymianku. Przykryj i duś 10-15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W rondlu wymieszaj warzywa z bulionem. Przypraw, wlej piwo. Gotuj 4 minuty. Dodaj winniczki, gotuj razem około minuty. Zdejmij z ognia. Winniczki ułóż na talerzach, wlej bulion z warzywami. W ostatniej minucie dodaj świeżo mielony pieprz. Udekoruj rozmarynem, szałwią i natką



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE