Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 sztuk oliwek zielonych ze słoika
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 sztuka cytryna
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwki dobrze osączyć na sitku, włożyć do zamykanego naczynia. Pomarańczę i cytrynę dobrze sparzyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć z nich skórkę, wymieszać z oliwkami.
- Cytrynę i pomarańczę wycisnąć, 2-3 łyżki soku cytrynowego i pomarańczowego wlać do oliwek.
- Wszystko posypać świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Naczynie szczelnie zamknąć i mocno nim wstrząsnąć.
- Oliwki przed spożyciem trzymać w zalewie co najmniej 2 dni, aby naciągnęły. Przez ten czas często wstrząsać słoikiem.
Źródło przepisu: książka kucharska