Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zielone szparagi z krewetkami


02.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  bardzo cienkich zielonych szparagów
  • 200 ml  wywaru drobiowego
  • 100 ml  wody
  • 12 sztuk dużych sprawionych krewetek
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki  soku cytrynowego
  • 1 sztuka pomidor
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 2-3 sztuki pieczarki średniej wielkości
  • 1 łyżeczka  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, umyć i odciąć końce. Wywar drobiowy zagotować ze 100 ml wody, wrzucić szparagi i gotować pod przykryciem około 10 minut.
  2. Ugotowane szparagi wyjąć, wywar jeszcze raz zagotować i gotować w nim krewetki 2 minuty. Wyjąć krewetki i trochę ostudzić.
  3. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodać zioła. Dodać szparagi i krewetki. Wszystkie składniki schładzać 2 godziny bez przykrycia.
  4. Pomidor zblanszować, obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i nasiona, następnie miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  5. Szparagi i krewetki ułożyć na półmisku, na wierzchu rozmieścić pokrojone pomidory i pieczarki. Skropić dressingiem i podawać. Szparagi powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE