Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zielone szparagi z krewetkami


02.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  bardzo cienkich zielonych szparagów
  • 200 ml  wywaru drobiowego
  • 100 ml  wody
  • 12 sztuk dużych sprawionych krewetek
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki  soku cytrynowego
  • 1 sztuka pomidor
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 2-3 sztuki pieczarki średniej wielkości
  • 1 łyżeczka  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, umyć i odciąć końce. Wywar drobiowy zagotować ze 100 ml wody, wrzucić szparagi i gotować pod przykryciem około 10 minut.
  2. Ugotowane szparagi wyjąć, wywar jeszcze raz zagotować i gotować w nim krewetki 2 minuty. Wyjąć krewetki i trochę ostudzić.
  3. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodać zioła. Dodać szparagi i krewetki. Wszystkie składniki schładzać 2 godziny bez przykrycia.
  4. Pomidor zblanszować, obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i nasiona, następnie miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  5. Szparagi i krewetki ułożyć na półmisku, na wierzchu rozmieścić pokrojone pomidory i pieczarki. Skropić dressingiem i podawać. Szparagi powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE