Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziemniaki w soli morskiej z sosem aioli


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 750 sztuk małych ziemniaków ugotowanych na półtwardo
  • sól morska
  • 150 sztuk majonezu
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1/3 sztuki pęczka natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć i włożyć do garnka z mocno osoloną wodą. Dodać tyle soli, aby ziemniaki pływały na powierzchni wody. Jeśli opadną na dno, dodać jeszcze więcej soli. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.
  2. Przygotować aioli. Obrać czosnek, drobno posiekać i dodać do majonezu. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać.
  3. Ziemniaki odlać, posypać w garnku solą morską i postawić garnek z powrotem na kuchence. Trzymać na małym ogniu, cały czas potrząsać garnkiem, aż sól na ziemniakach się skrystalizuje. Przykryć garnek ścierką kuchenną i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Ziemniaki podawać z sosem aioli.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE