Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Ziemniaki w soli morskiej z sosem aioli


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 750 sztuk małych ziemniaków ugotowanych na półtwardo
  • sól morska
  • 150 sztuk majonezu
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1/3 sztuki pęczka natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć i włożyć do garnka z mocno osoloną wodą. Dodać tyle soli, aby ziemniaki pływały na powierzchni wody. Jeśli opadną na dno, dodać jeszcze więcej soli. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.
  2. Przygotować aioli. Obrać czosnek, drobno posiekać i dodać do majonezu. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać.
  3. Ziemniaki odlać, posypać w garnku solą morską i postawić garnek z powrotem na kuchence. Trzymać na małym ogniu, cały czas potrząsać garnkiem, aż sól na ziemniakach się skrystalizuje. Przykryć garnek ścierką kuchenną i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Ziemniaki podawać z sosem aioli.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE