Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 150 g ryżu pełnoziarnistego
- 12 sztuk cebul
- 100 g uprażonych migdałów
- 100 g rodzynek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 szczypta cynamonu
- oliwa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wody.
- Z cebuli odkrój wierzchołki, nie obieraj. Umieść je w naczyniu do zapiekania, oprósz solą, polej oliwą, przykryj wierzchołkami. Na dno naczynia wlej szklankę wody. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po upieczeniu wydrąż cebule łyżeczką. Wydrążone kawałki posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy razem z przyprawami. Wymieszaj z ryżem, migdałami, rodzynkami i połową posiekanej natki pietruszki.
- Farszem napełnij cebule, przykryj wierzchołkami i podawaj. Można je dodatkowo zapiec w piekarniku. Do naczynia dolej trochę wody i oliwy, zapiekaj 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca