Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cebula faszerowana ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 150 g  ryżu pełnoziarnistego
  • 12 sztuk cebul
  • 100 g  uprażonych migdałów
  • 100 g  rodzynek
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki  mielonego kuminu
  • 1 szczypta  cynamonu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wody.
  2. Z cebuli odkrój wierzchołki, nie obieraj. Umieść je w naczyniu do zapiekania, oprósz solą, polej oliwą, przykryj wierzchołkami. Na dno naczynia wlej szklankę wody. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Po upieczeniu wydrąż cebule łyżeczką. Wydrążone kawałki posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy razem z przyprawami. Wymieszaj z ryżem, migdałami, rodzynkami i połową posiekanej natki pietruszki.
  4. Farszem napełnij cebule, przykryj wierzchołkami i podawaj. Można je dodatkowo zapiec w piekarniku. Do naczynia dolej trochę wody i oliwy, zapiekaj 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE