Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chleb bezglutenowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Początkowo bałam się, że chleb mi się nie uda i nie wyrośnie. Ale już za pierwszym razem udał się. Chlebki są różne w każdym tygodniu robię inny. Np chlebek z nasion chia, z białkiem i błonnikiem. Chleb z włoską nutą z amarantusem, suszonymi pomidorami i cebulką. Mój ulubiony to z ostropestem.

1 porcja dla: 1 - 3 osób


Składniki

  • 5-21 g  drożdże
    5g suchych lub 21 swieżych
  • 310 ml  woda
    letniej wody
  • mieszanka do przygotowania chleba bezglutenowego
    z firmy NobleHealth

Sposób przyrządzania:

  1. Wstrząśnij torebkę, otwórz, wsyp zawartość do żaroodpornej miski. 2. Dodaj drożdże (5 g suchych lub 21 g świeżych na 450 g mieszanki) i wymieszaj. Dodaj ok. 310 ml letniej wody.
  2. Mieszaj całość przez ok. 10 min. za pomocą rąk lub miksera (do powstania jednolitej masy).
  3. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 35-40°C.
  4. Pozwól rosnąć przez 20 min.
  5. Wyjmij z piekarnika, powoli wymieszaj.
  6. Wlej do formy do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 min.
  7. Potem piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Życzę miłej zabawy!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 1


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE