Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka szalotka
- oliwa
- skórka z 1/2 cytryny
- gałązka kolendry
- sól
- pieprz
- 1 sztuka puszka sardynek w pomidorach
- 4 sztuki płaty ciasta filo
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Szalotkę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj startą skórkę cytrynową oraz pomidory. Gotuj, a gdy pomidory zmiękną dodaj posiekana kolendrę i dopraw do smaku. Sardynki rozgnieć widelcem.
- Ciasto posmaruj olejem z sardynek. Na każdym płacie połóż część farszu z sardynek i zagnij 4 rogi ciasta, formując gwiazdkę. Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blasze i piecz 7 minut w 180 st. C. Podawaj ze schłodzonym sosem z pomidorów.
Źródło przepisu: Palce lizać