Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Domowe sushi


22.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka filet z łososia
  • 1 sztuka obrany ogórek
  • kilka paluszków surimi pokrojonych w paski
  • 350 g  ryżu
  • 4 łyżki  octu ryżowego
  • 3 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 opakowanie  prasowanych alg
  • wasabi
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z łososia oraz obrany ogórek pokrój w cienkie słupki. Pokrojone w paski surimi skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
  2. Ryż opłucz i gotuj przez 15 minut. 4 łyżeczki octu ryżowego połącz z 3 łyżeczkami cukru oraz 1 łyżeczką soli, podgrzej i wymieszaj z ryżem. Ostudź. Ryż wyłóż na prasowane algi. Na środku rozsmaruj odrobinę wasabi i połóż pasek łososia, ogórka lub surimi.
  3. Następnie sushi zawiń w rulon za pomocą maty, zaczynając od szerszej strony. Na końcu całość lekko ściśnij, aby ryż dobrze się zbił w środku, po czym usuń matę. Odstaw na 1-2 minuty, po czym pokrój w grube plastry.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE