Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowe sushi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka filet z łososia
  • 1 sztuka obrany ogórek
  • kilka paluszków surimi pokrojonych w paski
  • 350 g  ryżu
  • 4 łyżki  octu ryżowego
  • 3 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 opakowanie  prasowanych alg
  • wasabi
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z łososia oraz obrany ogórek pokrój w cienkie słupki. Pokrojone w paski surimi skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
  2. Ryż opłucz i gotuj przez 15 minut. 4 łyżeczki octu ryżowego połącz z 3 łyżeczkami cukru oraz 1 łyżeczką soli, podgrzej i wymieszaj z ryżem. Ostudź. Ryż wyłóż na prasowane algi. Na środku rozsmaruj odrobinę wasabi i połóż pasek łososia, ogórka lub surimi.
  3. Następnie sushi zawiń w rulon za pomocą maty, zaczynając od szerszej strony. Na końcu całość lekko ściśnij, aby ryż dobrze się zbił w środku, po czym usuń matę. Odstaw na 1-2 minuty, po czym pokrój w grube plastry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE