Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.2 kg twarogu
- 1 l mleka
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 1 sztuka jajko
- kminek
- papryka
- pieczarki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko zagotuj i dodaj rozkruszony ser. Gotuj, mieszając, przez 5-10 minut. Ostudź i odcedź na gęstym sicie.
- Włóż do garnka masło, ser i sól. Wymieszaj i lekko podgrzewaj. Dodaj jajko oraz ocet i mieszaj, aż masa będzie lejąca.
- Pod koniec podgrzewania wsyp sodę i jeszcze chwilę gotuj. Dodaj kminek, paprykę lub pieczarki.
- Wlej do wysokiego naczynia i odstaw do ostygnięcia.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka