Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 5 l mleko
świeże, krowie - 300 ml kefir
- 1/2 g podpuszczka
enzym
- Solanka
- 1.5 l woda
- 80 g sól kamienna
niejodowana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko podgrzej do temp. 38-40 stopni Celsjusza.
- Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
- Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
- Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm.
- Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
- Następnie sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin.
- Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
- Po upływie 20-24 godzin, z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze.
- Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Źródło przepisu: informacja prasowa 5tka - Włoska knajpa