Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowy żółty ser


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
W przepisie można również użyć takie ciekawe dodatki jak: kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano. Ser należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce lodówki. Produktu nie należy niczym przykrywać. W czasie dojrzewania ser z dnia na dzień będzie stawał się twardszy i bardziej aromatyczny, a jego skóra nabierze żółtawego, apetycznego koloru.

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 5 l  mleko
    świeże, krowie
  • 300 ml  kefir
  • 1/2 g  podpuszczka
    enzym
    Solanka
  • 1.5 l  woda
  • 80 g  sól kamienna
    niejodowana

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko podgrzej do temp. 38-40 stopni Celsjusza.
  2. Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
  3. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
  4. Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm.
  5. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
  6. Następnie sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin.
  7. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
  8. Po upływie 20-24 godzin, z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze.
  9. Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa 5tka - Włoska knajpa


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE