Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.02.2020 Imieniny: Donata i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Galaretka z jajkami i kurczakiem


12.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1 sztuka mała marchewka
  • 900 ml  bulionu
  • 40 g  żelatyny
  • 1 łyżeczka  octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
  2. Mięso i obraną marchew ugotuj, pokrój.
  3. Bulion wlej do garnka, wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dopraw octem i solą, ostudź.
  4. Salaterki opłucz zimną wodą.
  5. Galaretkę rozlej do salaterek na wysokość 1,5 cm. Ułóż część jajek, marchwi i mięsa. Odstaw do zastygnięcia. Wlej część galaretki, ułóż pozostałe składniki. Odstaw do zastygnięcia.
  6. Wlej resztę galaretki, pozostaw do stężenia na noc.
  7. Przed podaniem foremkę polej ciepłą wodą, ostrożnie wyjmij galaretkę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE