Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki awokado
- 2 łyżki oliwa
- 2 łyżki mąka krupczatka
- 1 szklanka mleko
- 1 puszka tuńczyk
mała - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy sos: na oliwie zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni (kolor złota), wlewamy mleko i, cały czas mieszając, zagotowujemy.
- Sos powinien być gęsty i puszysty.
- Do gorącego sosu dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka, gdy trzeba, delikatnie solimy i trzymamy przez kilka minut na małym ogniu.
- Awokado kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, miejsca po pestkach napełniamy sosem, owoce układamy w naczyniu do zapiekania, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 10-12 minut.