Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jabłka pieczone faszerowane mięsem


11.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże jabłka
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • 1 sztuka średnia cebula
  • 250 g  mięsa mielonego
  • 2 plastry  szynki wieprzowej
  • 2 plastry  bekonu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Z góry jabłek odetnij małe kapelusiki. Natnij miąższ, pozostawiając 0,5 cm przy skróce, a resztę wydrąż łyżeczką. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, podobnie jak wnętrza jabłek.
  2. Szynkę i boczek pokrój w paski. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, przykryj i duś 15 minut. Po tym czasie odkryj, odparuj płyn i delikatnie wmieszaj pokrojony miąższ z jabłek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone jabłka. Wierzch posyp pokrojoną natką pietruszki. Gotowe jabłka ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE