Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Jajka w koszulce na tatarze


19.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki małe cebule cukrowe
  • 6 sztuk gałązek tymianku
  • 100 ml  octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki grube plastry szynki wieprzowej
  • 1 sztuka ogórek sałatkowy
  • 6 sztuk jajek

Sposób przyrządzania:

  1. Sól, pieprz i szczyptę cukru połącz z 3 łyżkami octu. Połowę tymianku posiekaj i dodaj do octu. Powstały sos połącz z olejem i plastrami cebuli.
  2. Ogórek umyj, osusz i dokładnie usuń pestki. Plastry szynki oraz wydrążony ogórek starannie pokrój w regularną kostkę. Składniki wymieszaj.
  3. Z folii aluminiowej stwórz 6 dwuwarstwowych pasków o szerokości 4 cm. Korzystając np. z wałka do ciasta, wykonaj z pasków obręcze o średnicy 8 cm.
  4. Precyzyjnie przygotowane obręcze ułóż stabilnie na talerzach. Formy wypełnij po brzegi gotowym tatarem ogórkowo-szynkowym. W szerokim garnku podgrzej wodę i 100 ml octu. Jajka wbijaj do chochelki, po czym ostrożnie zsuwaj do wody z octem. Gotuj ok. 4 min.
  5. Delikatnie usuń obręcze. Wierzch tatarów polej sosem. Jajka układaj na tatarach. Całość udekoruj resztą tymianku. Możesz podawać z bagietką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE