Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kalmary smażone w cieście


16.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kalmary smażone w cieście najlepiej podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. Ciasto będzie bardziej chrupiące, jeśli zamiast mleka doda się 125 ml jasnego piwa.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 6 sztuk  kalmary
  • 170 g  mąka
  • 3 łyżki  mąka kukurydziana
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    w proszku, ostra
  • pieprz
    do smaku
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • olej rzepakowy
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Tuszki kalmarów rozmroź, dokładnie osusz i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Uzyskane krążki wywiń, by lepiej trzymały kształt.
  2. W misce wymieszaj obie mąki, wsyp sól, pieprz i paprykę w proszku. Następnie wbij jajko, rozmieszaj i ciągle mieszając powoli wlewaj mleko. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Krążki kalmarów nabijaj na widelec i obtaczaj w cieście. Układaj na rozgrzanym oleju i smaż na rumiano z obu stron.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE