Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Kanapki z hummusem z bobu


20.06.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także wit. B9 ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do smarowania pieczywa.

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 500 g  bób
  • 6 kromek  chleb tostowy
    pełnoziarnisty
  • 4-5 łyżek  pasta tahini
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3-4 łyżki  sok z cytryny
  • 1 łyżka  woda
    • przegotowana, zimna
  • 4-6 listków  mięta
  • 1 szczypta  papryka ostra
  • sezam ziarenka
    czarny, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
  2. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami chleba tostowego pełnoziarnistego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 57

Przepisy: 71


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE