Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kasza jaglana z owocami


05.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  kaszy jaglanej
  • 500-600 ml  mleka
  • 40 g  masła
  • 50 g  drobnego cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 500 g  dowolnych owoców z puszki (bez zalewy)
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę opłucz i odstaw do ocieknięcia. W rondlu roztop 30 g masła i podsmaż na nim kaszę. Następnie zalej ją 400 ml wody, lekko oprósz solą i duś 10 minut na małym ogniu. Do kaszy wlej mleko oraz, cały czas mieszając, ugotuj gęstą masę.
  2. Do kaszy stopniowo dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając, po czym wsyp połowę cukru oraz połowę osączonych i pokrojonych owoców.
  3. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli, a następnie, cały czas miksując, dosypuj pozostały cukier. Mieszaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  4. Małe formy żaroodporne wysmaruj resztą masła, po czym wyłóż kaszę. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce i rozsmaruj ubite białka.
  5. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez 5-10 minut, aż pianka nabierze złotego koloru.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE