Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka śmietana
- 3 łyżki masło
lub masło roślinne - 2 łyżki mleko
- 5 łyżek mąka pszenna
- 1 łyżeczka cukier
- sól
do smaku - 3 sztuki jajka
- 1 łyżeczka masło
do wody - 1 łyżeczka sól
do wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- W głębokiej miseczce rozcieramy masło łyżką śmietany.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą śmietanę, mąkę (najlepiej po łyżce), mleko, sól, cukier i całe jajka (po jednym).
- Po dokładnym wymieszaniu ciasto lekko wybijamy, najlepiej drewnianą łyżką, by nabrało gładkości i sprężystości.
- Już po kilku ruchach ciasto jest gotowe.
- Na wrzącą, z dodatkiem soli i łyżeczki masła, wodę wrzucamy małe kluseczki.
- Wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej.