Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 4 łyżki dżemu żurawinowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypiorek do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, zmiel. Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Marchew obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.
- Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę oraz tartą marchew. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Z masy mięsnej formuj nieduże kulki, obtocz je w mące i ułóż w papilotkach. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Dżem wymieszaj z octem winnym i podgrzej w garnku. Tak przygotowanym sosem polej przestudzone muffinki, a wierzch posyp orzeszkami ziemnymi. Danie ozdób szczypiorkiem.
Źródło przepisu: moje smaki życia