Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Nadziewane roladki z bakłażana


28.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 3 sztuki bakłażany
  • 1 pęczek  świeżej bazylii
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 125 g  parmezanu w kawałku
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200-300 g  mozzarelli
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, osusz i pokrój wzdłuż na paski o grubości 0,5 cm, a następnie posól i odstaw na 10 minut. Parmezan zetrzyj na tarce.
  2. Natkę pietruszki i bazylię posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, po czym podsmażaj do zrumienienia. Dodaj 4 łyżki startego parmezanu oraz rozdrobnioną bazylię i natkę pietruszki.
  3. Resztę parmezanu wymieszaj z pieprzem. Drugą patelnię dokładnie wysmaruj oliwą i posyp parmezanem z pieprzem tak, by pokrył całe dno. Ser top na małym ogniu do lekkiego zbrązowienia brzegów. Placek serowy delikatnie obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund.
  4. Do ziół z bułką tartą dodaj 1 łyżkę oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę starannie pokrój ostrym nożem w równą, niedużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Plastry bakłażanów smaż po minucie z każdej strony. Lekko zrumienione bakłażany oprósz pieprzem, po czym nałóż na nie masę ziołową. Na ziołach ułóż kostki mozzarelli.
  6. Plastry zawiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Roladki przełóż do natłuszczonej formy i zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczone roladki możesz udekorować listkami bazylii. Placek parmezanowy ostrożnie pokrój na kawałki i podawaj z roladkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE