Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Nadziewane roladki z bakłażana


28.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 3 sztuki bakłażany
  • 1 pęczek  świeżej bazylii
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 125 g  parmezanu w kawałku
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200-300 g  mozzarelli
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, osusz i pokrój wzdłuż na paski o grubości 0,5 cm, a następnie posól i odstaw na 10 minut. Parmezan zetrzyj na tarce.
  2. Natkę pietruszki i bazylię posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, po czym podsmażaj do zrumienienia. Dodaj 4 łyżki startego parmezanu oraz rozdrobnioną bazylię i natkę pietruszki.
  3. Resztę parmezanu wymieszaj z pieprzem. Drugą patelnię dokładnie wysmaruj oliwą i posyp parmezanem z pieprzem tak, by pokrył całe dno. Ser top na małym ogniu do lekkiego zbrązowienia brzegów. Placek serowy delikatnie obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund.
  4. Do ziół z bułką tartą dodaj 1 łyżkę oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę starannie pokrój ostrym nożem w równą, niedużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Plastry bakłażanów smaż po minucie z każdej strony. Lekko zrumienione bakłażany oprósz pieprzem, po czym nałóż na nie masę ziołową. Na ziołach ułóż kostki mozzarelli.
  6. Plastry zawiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Roladki przełóż do natłuszczonej formy i zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczone roladki możesz udekorować listkami bazylii. Placek parmezanowy ostrożnie pokrój na kawałki i podawaj z roladkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE