Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 100-150 g ulubionych owoców
- 500 g jogurtu morelowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka umyj w gorącej wodzie. Żółtka starannie oddziel od białek i rozkłóć z 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera, po czym dodaj cukier, nie przerywając miksowania.
- Do ubitej piany stopniowo wlewaj żółtka rozkłócone z mąką i delikatnie wymieszaj łyżką na jednolite ciasto.
- Na patelni dobrze rozgrzej masło lub oliwę. Ostrożnie wlej porcję ciasta i smaż na małym ogniu.
- Gdy omlet podrośnie i lekko zetnie się od spodu, przewróć go na druga stronę. Pokrój owoce.
- Gotowe omlety przełóż na talerze i polej jogurtem morelowym. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku